Wyjątkowe placuszki według chorwackiego przepisu – bez drożdży: ciasto nie wchłania oleju, są miękkie i świetnie smakują

Smakowite, miękkie chorwackie placuszki bez drożdży, z ciasta, które nie wchłania oleju.

Porzuciłam tłuste langustynki, od kiedy podczas wakacji po raz pierwszy spróbowałam tych oryginalnych placuszków, sporządzonych według chorwackiego przepisu. Często je przyrządzam, szczególnie podczas letnich upałów.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 300ml jogurtu
  • olej do smażenia
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Jogurt z sodą oczyszczoną, solą i cukrem wymieszaj w dużym naczyniu. Starannie mieszając dodawaj powoli mąkę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się ono gładkie i elastyczne. Z ciasta uformuj wałeczek. Pokrój go na równe kawałki i nadaj im kształt kulek.

Całość przykryj folią spożywczą i pozostaw na 5 minut. Kulki rozwałkuj na wielkość patelni i smaż je na złoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu usuń układając usmażone ciasto na papierowych ręcznikach.

Miękkie i chrupiące placuszki jogurtowe  są gotowe do podania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!