Pikantna, chrupiąca cukinia po koreańsku – Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.

Tak przyrządzonej cukinii na pewno jeszcze nie jadłaś/eś. Jest to przepyszna i oryginalna przekąska z tego zdrowego, niskokalorycznego warzywa. Spróbuj i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Przepis jest świetny nie tylko pod względem smakowym, ale i estetycznym i zdrowotnym – warzywa nie są smażone, zachowają dużo cennych składników. Taka przekąska jest niezwykle łatwa i dość szybka w przyrządzeniu.

Zachwyci domowników i Twoich gości. Wystarczy trzymać się proporcji składników i kroków wykonania, a będziesz zachwycona/y przepisem!

Składniki:

  • 200 g marchewki
  • 500 g młodej, cienkiej cukinii
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 0, 5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu naturalnego

Przygotowanie:

Pokrój cukinię na bardzo cienkie plasterki. Jeśli masz bardzo grube cukinie, przekrój plastry dodatków na połówki. Wybieraj sztuki bez pestek w środku, dlatego cienkie, młode cukinie sprawdzą się tu najlepiej.

Włóż plasterki do miski i posyp łyżeczką soli. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. Marchewkę obierz, pokrój w drobne słupki. Jeśli masz tarkę do tarcia na koreański sposób, to jej użyj. Podobnie jak cukinię, posól marchewkę w osobnym naczyniu i odstaw na 30 minut.

Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, sosem sojowym, miodem. Dodaj to mieszanki obu rodzajów papryki w proszku.

Z zasypanych solą warzyw odlej sok, który puściły. Następnie wymieszaj marchewkę z cukinią i polej marynatą. Rozgrzej olej na patelni i zalej gorącym warzywa.

Wymieszaj dokładnie, ostudź i wstaw do lodówki na około 20 minut. Posyp przekąskę sezamem, bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!