10-minutowe pierniki – Fantastycznie miękkie i smaczne. Napewno je pokochasz.

Każda gospodyni domowa marzy o tym, aby przed świętami mieć dobry przepis na pierniki.

Niektórzy już znaleźli swoje najlepsze, niektórzy wciąż szukają. Nie szukaj dalej tego przepisu! Są gotowe w 10 minut, miękkie zaraz po upieczeniu i pozostaną miękkie aż do Świąt. Możesz je przygotować w ostatniej chwili 😉

Składniki:

1 szklanka = 250 ml

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Masło roztop w garnku i dodaj miód. Wymieszaj.

W większej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy również cukier, jajko i przyprawę piernikową. Dodać płynne masło z miodem i wyrobić na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto jest zwarte i nie skleja się, rozwałkowujemy je na posypanej mąką desce i wycinamy ciasteczka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej pierniki. Jeśli po upieczeniu nie chcemy udekorować pierników lukrem, nakładamy na wierzch kawałki orzechów włoskich. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakują.

Posmaruj jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 8-10 minut. Jeśli nie używałeś do dekorowania orzechów, możesz udekorować białym lukrem. Dla fantazji nie ma granic 😉

Najlepszy lukier do dekoracji pierników

Zamierzasz ozdobić pierniki? Jeśli potrzebujesz przepisu na najlepszy lukier, którym udekorujesz zabawkę, to właśnie go znalazłeś. Lukier trzyma się doskonale. Wszystko czego potrzebujesz to 3 składniki , które na pewno znajdziesz w domu.

Składniki:

  • białko jajka
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

25-27 dkg cukru pudru dodaj do białek. Najpierw ubijamy białka (ręcznie lub mikserem). Dodaj kilka kropel soku z cytryny przez sito. Cukier puder należy przesiać tak, aby nie było grudek i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy przesiany cukier. Najpierw przetestuj mieszany lukier, aby sprawdzić, czy zadziała dobrze.

Jeśli jest za gęsty, rozcieńczyć go sokiem z cytryny. Jeśli natomiast jest rzadki, dodaj trochę więcej cukru.

error: Treść zabezpieczona !!