Pomysłowa pieczeń z nadziewanym mięsem: użyj tej sztuczki z filiżanką i przygotuj wspaniały obiad dla całej rodziny

Zgodnie z tym przepisem możesz przygotować genialnie pyszny przysmak z mięsa mielonego. Faszerowana pieczeń zachwyci wszystkich zebranych przy stole!

Sycące mięso, delikatne nadzienie i ciągnący się ser zasmakują każdemu smakosza mięsnych dań. Idealna opcja na codzienny obiad, ale także na różnego rodzaju święta! Pyszny smak i piękny wygląd to gwarancja sukcesu!

Potrzebujesz:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • 10 g soli
  • 5 g mielonego czarnego pieprzu
  • 100 g bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g serka ze szczypiorkiem
  • 100 g szynki
  • 100 g ulubionego sera (w plastrach)
  • forma o wymiarach 12 x 25 cm

Przygotowanie:

W większej misce wymieszaj mięso mielone z bułką tartą. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dwa jajka. Posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.

Masę mięsną ułóż w natłuszczonej formie. Używając dłuższej szklanki, stwórz zagłębienie. Następnie ułóż w nim nadzienie.

Zacznij od plastrów szynki, a następnie posmaruj serkiem ze szczypiorkiem. Ułóż na nim ser i wybij na wierzch jeszcze trzy jajka. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.

Wszystko gotowe. Teraz po prostu pokrój go na kawałki i podawaj do stołu.

Serwuj np. z ulubioną sałatką i purre ziemniaczanym. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!