Z tego przepisu powstają panierowane kotlety. Takie kotlety są pyszne i chrupiące.

Dziś chcę się z Wami podzielić trikiem, który od lat stosuję w swojej kuchni.

Ten trik kulinarny zachwyci każdą domową gospodynię, zapewniam. Moje kotlety schabowe są chrupiące i wilgotne, a panierka smakuje całej rodzinie.

Jak zrobić panierkę z bułki tartej do moich kotletów?

Ta panierka z bułki tartej wymaga frytkownicy, specjalnej bułki tartej i przepisu na bułkę tartą. Jest ona łatwa do wykonania. Przygotowane kotlety schabowe należy namoczyć w mleku przez co najmniej godzinę. Można jednak moczyć je przez całą noc, jeśli są dobrze przyprawione. Wówczas pozostaną miękkie i soczyste.

To dwie najważniejsze zasady dotyczące panierowania, które poznasz. Będziesz musiał obtoczyć kotlety w mieszance mąki półgrubej i grubej, a także w piwie i jajkach. Możesz obtoczyć kotlety w mące, jajku i piwie, a następnie ponownie w mące i jajku. Dopiero po tym należy obtoczyć kotlety w bułce tartej.

W ten sposób robię kotlety schabowe od prawie 40 lat. Są one pyszne i chrupiące. Każdy kto ich spróbuje zgadza się, że są pyszne. Warto też smażyć kotlety ze smalcem. Wtedy właśnie smakują najlepiej.

Składniki

  • Mleko,
  • Wieprzowina,
  • Croissanty lub bułki chrupkie
  • Bułka tarta,
  • Mąka,
  • Jajka,
  • Jasne piwo z odrobiną
  • Kilka kromek chleba

Przygotowanie

error: Treść zabezpieczona !!