Już nigdy jej nie zjem: Ta ryba jest szkodliwa dla organizmu – czysta trucizna.

Żyjemy w takich czasach, gdzie temat zdrowego odżywiania powraca niczym bumerang. Powstaje wiele artykułów oraz książek, gdzie znaleźć można listy zdrowych produktów wraz z pomysłami, jak je przyrządzić.

Często pośród niezliczonej ilości warzyw i owoców pojawiają się ryby ze względu na to, że zawierają w sobie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Substancje te pomagają walczyć z chorobami serca, działają przeciwzakrzepowo i stabilizują ciśnienie tętnicze.

Jednakże nie wszystkie ryby znajdujące się na półkach sklepowych możemy uznać za zdrowe. Jedną z nich jest właśnie panga.

Ten typ stworzenia morskiego niemalże zawładnął supermarketami z powodu niskiej ceny. Jednakże w tym przypadku niska cena to również niska jakość. Pangi hodowane są w rzece Mekong przepływającej przez Chiny, Laos, Kambodżę oraz Wietnam. Woda w tym zbiorniku jest pełna szkodliwych mikroorganizmów, takich jak chociażby bakterie.

Wykazano również, że filet z pangi może być niebezpieczny dla naszego zdrowia z powodu znaczącej ilości rtęci, jaka się w nim znajduje. Ponadto ryby te faszerowane są hormonami oraz antybiotykami w celu przyspieszenia osiągnięcia przez nie pożądanego rozmiaru i wagi. W bardzo krótkim czasie osiągają one nawet dwa metry długości.

Dla własnego bezpieczeństwa lepiej pang nie kupować i dobrze jest ostrzec swoich znajomych, ponieważ nie jest to wiedza na tyle powszechna, by każdy miał świadomość szkodliwości spożywania tych ryb.

error: Treść zabezpieczona !!