Jajko, mąka, 500 g sera, przyprawy … czemu ja wcześniej nie wiedziałam, jaki cud będzie pochodził z tych produktów!

Przepyszne domowe pączki serowe to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Przygotowuje się je szybko i nie potrzeba wieku składników.

Pączki wychodzą puszyste i mięciutkie. Jeżeli nie jedliście jeszcze wytrawnych pączków to spróbujcie zrobić je sami w domu. Gwarantujemy, że zrobisz je kiedyś ponownie.

Składniki

  • twardy ser lub mozzarella (500 g)
  • tarty parmezan (2 duże łyżki)
  • jajko (1 sztuka)
  • mąka (100 g)
  • oregano (pół łyżeczki)
  • bułka tarta
  • masło
  • olej roślinny do smażenie

Przygotowanie

Zetrzyj żółty ser na tarce lub mozzarellę i wrzuć do miski. Wbij jajko, dodaj parmezan i trochę masła. Dodaj następnie mąkę oraz oregano i wymieszaj dokładnie.

Wyjmij mieszankę z miski i wyrabiaj dłońmi, aby ciasto było gładkie i jednolite. Zrób z przygotowanego ciasta małe kulki. Z tej ilości powinno wyjść około 40 mini pączków.

Każdą kulkę obtocz w bułce tartej. Pączki smaż na głębokim oleju.

Serowe przekąski są gotowe! Twoi goście i domownicy będą z pewnością zadowoleni.

error: Treść zabezpieczona !!