Produkty kuchenne mogą być wykorzystywane nie tylko do gotowania. Nawozy wykonane z powszechnie dostępnych składników.

Czy Twoje kwiaty i sadzonki są atakowane przez pleśń lub szkodniki? Być może nie rosną dobrze i trzeba je zasilić.

Zanim wybierzesz się do sklepu ogrodniczego, zajrzyj do własnej kuchni. Być może masz już w swojej kuchni produkty niezbędne dla ogrodu. Do pielęgnacji roślin można użyć kefiru, czosnku, musztardy, cukru i soli.

Roztwór soli na mączniaka

Jeśli zauważysz, że Twoje rośliny straciły liście z powodu pleśni, przygotuj własny preparat na bazie soli. Użyj 100 g soli do rozpuszczenia w 1 litrze wody. Spryskaj sadzonki. Powstrzyma to dalszy rozwój pleśni i pobudzi rośliny do dalszego wzrostu.

Sól gorzka do odżywiania roślin

Sól Epsom można dodawać do większości roślin ogrodowych. Do przygotowania roztworu potrzebne są 4 litry wody i 2 łyżki stołowe soli gorzkiej. Opryskiwanie należy przeprowadzać raz w miesiącu. W przypadku częstszego stosowania można przygotować roztwór o niższym stężeniu.

W tym celu należy dodać 1 łyżeczkę soli do 4 litrów wody. Mieszaninę należy rozpylać co dwa tygodnie. Mieszanka ta jest szczególnie polecana do pielęgnacji róż. Należy spryskiwać nią róże po pojawieniu się pierwszych liści na wiosnę.

Czosnek, musztarda i kefir przeciwko ślimakom

Ślimaki można trzymać z dala od ogrodu, spryskując je wodą z dodatkiem posiekanego czosnku. Alternatywnie można spryskać sadzonki sfermentowanym kefirem, rozcieńczając go wodą. Rozsypać proszek musztardowy lub gorczycę na rośliny w miejscach, gdzie występują ślimaki.

error: Treść zabezpieczona !!