Nigdy nie jadłam tak dobrych naleśników – Smaczne, tanie i miękkie – każdy zakocha się w przepisie na naleśniki w paski.

Znakomity przepis na giętkie dwukolorowe naleśniki, które z radością przygotujesz. Możesz je zrobić w kilka minut, a efekt zachwyci każdego.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 75 g cukru (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 200 g mąki (1 + 1/4 szklanki)
  • 50 g skrobi kukurydzianej (1,5 łyżki stołowej)
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Jajka wymieszać trzepaczką z cukrem i z cukrem waniliowym.

Dodaj trochę mleka – wymieszaj.

Stopniowo mieszaj przesianą mąkę, skrobię i mieszaj na jednolitą mieszankę.

Na koniec dodaj resztę mleka, roztopione masło i szczyptę soli.

Bierzemy część ciasta, mieszamy z kakao i tworzymy ciemne ciasto.

Wlej ciemne ciasto do butelki i zrób otwór w pokrywce.

Teraz jasne ciasto przelej na rozgrzaną patelnię i upiecz z jednej strony.

Ułóż wzór ciemnego ciasta na jasnej warstwie.

Odwracamy i pieczemy.

Posyp cukrem, zawiń i podawaj.

Druga opcja – wylewamy na patelnię ciemne ciasto z butelki, jednocześnie „malując” spiralę.

Upiecz przez chwilę na patelni, a następnie wylej jasne ciasto za pomocą chochli.

Piecz jak klasyczny naleśnik.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!