Naleśniki mleczne – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych.

Naleśniki mleczne – procedura przygotowania

Naleśniki to ulubiona przekąska wszystkich narodów świata. Istnieje wiele wariacji na temat tego prostego dania śniadaniowego, które jest jednocześnie szybkie, łatwe i smaczne. Dziś przedstawimy Wam jedną z nich. Są to naleśniki na bazie mleka, które robiły nasze babcie. Te naleśniki są tak proste, że nawet początkujący może je łatwo zrobić. Będą smaczne i pachnące oraz świetnie będą smakować z nadzieniem z twarogu, dżemu i świeżych owoców.

Składniki

  • olej roślinny – 4 łyżki
  • mąka – 2,5 szklanki
  • jajka – 3 szt
  • skrobia – 2 łyżki
  • woda – 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 15 gr
  • kryształ cukru – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta

Do głębokiej miski wbij cztery jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszać trzepaczką. Podczas ubijania dodaj do mieszanki olej roślinny i dwie szklanki mleka.

Dobrze wymieszaj mieszaninę i dodaj kolejną szklankę wrzącej wody. Wymieszaj dwie łyżki skrobi ziemniaczanej z mieszanką i na koniec stopniowo wmieszaj mąkę. Mieszamy na gładkie, cienkie i jednolite ciasto. Uważaj, aby nie zostawić w nim żadnych grudek. Jeśli są, użyj elektrycznego ubijaka lub blendera zanurzeniowego, aby szybko i łatwo się ich pozbyć.

Rozgrzej patelnię na kuchence z odrobiną oleju lub stopionego masła lub smalcu. Kiedy tłuszcz się wystarczająco rozgrzeje, przełóż jedną chochlę ciasta na patelnię, tak aby wypełniło całą patelnię, ale warstwa była jak najcieńsza. Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Masz kilka opcji serwowania naleśników. Możesz ułożyć kilka plasterków w stos i posmarować je warstwą dżemu, Nutelli lub polać syropem klonowym i kawałkiem roztopionego masła. Możesz też posmarować poszczególne plastry ulubionym nadzieniem i zawinąć naleśniki w małe bułeczki, które po wierzchu posypać skondensowanym mlekiem i polewą czekoladową i/lub udekorować bitą śmietaną posypaną posiekanymi orzechami.

Naleśniki świetnie smakują również nadziewane warstwą twarogu i świeżymi owocami, takimi jak wiśnie, truskawki czy maliny.

error: Treść zabezpieczona !!