Jeśli masz silny kaszel i dokuczają Ci objawy przeziębienia, nie bierz drogich recept. Moja babcia zna świetny trik.

Zimą i jesienią nietrudno o przeziębienie. Ważne jest, aby w takich przypadkach działać szybko, aby choroba się nie rozwinęła.

Aby powstrzymać postęp choroby, można zastosować magiczną mieszankę mleka i cebuli. To domowe remedium łagodzi podrażnienia i śluz oraz powstrzymuje kaszel.

Ze względu na swoje cenne składniki cebula jest ważnym składnikiem naszej mieszanki. Wspomaga ona układ odpornościowy i ma działanie przeciwwirusowe. Idealnym uzupełnieniem jest mleko, które doskonale łagodzi suchy kaszel i zmniejsza uczucie swędzenia w gardle.

Podgrzewanie mleka z cebulą może mieć działanie rozkurczowe, kojące i przeciwzapalne.
Do mikstury można dodać miód i masło. Istnieje wiele sposobów przyrządzania tego napoju. Mogą się one nieznacznie różnić. Jednak w każdym przypadku najważniejszy jest czas. Im szybciej zaczniemy działać i zaczniemy pić takie lekarstwo, tym lepiej.

W przypadku suchego kaszlu świetnie sprawdza się mleko cebulowe.

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 litr mleka
  • Dodaj szczyptę sody

Jak przygotować:

Podgrzej mleko i obierz cebulę. Pokrój na ćwiartki. Pokrojone kawałki cebuli i szczyptę sody oczyszczonej gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie. Mieszankę odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Do ostudzonego mleka można dodać dwie łyżki stołowe miodu. Napój można przechowywać w ciepłym miejscu i pić w małych ilościach przez cały dzień.

W leczeniu silnych ataków kaszlu należy zmieszać mleko z cebulą.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • szczypta szałwii
  • 250 ml mleka

Sposób przygotowania:

Obrać cebulę i ugotować ją w mleku razem z szałwią. Wymieszaj wszystko razem, gdy cebula stanie się miękka. Ten domowy lek można przyjmować w małych ilościach przez cały dzień.

Przepis na lekarstwo na przeziębienie

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 litr mleka
  • 1 główka czosnku
  • 10 małych cebul

Jak przygotować:

Obierz czosnek i cebulę. Następnie pokrój cebulę na duże kawałki. Dodaj czosnek do mleka. Gotuj cebulę, aż będzie miękka. Po ostygnięciu mleka przecedzić je i dodać jedną łyżkę miodu. Mieszankę tę spożywa się 3-4 razy dziennie po dwie łyżki stołowe.

error: Treść zabezpieczona !!