Miodowe pierniczki zrobione na patelni w 30 minut. Przepis.

Ten pyszny deser można przygotować na patelni. Nie wymaga on użycia piekarnika! Jest tak prosty, jak ułożenie ciasta na patelni i polanie go kremem.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g miodu
  • 200g śmietany 18% lub 20%
  • 150g mleka skondensowanego słodzonego
  • 220g mąki pszennej
  • 130g masła
  • Sól – szczypta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przepis:

W dużym garnku połącz masło, jajka i szczyptę soli. Połącz masło i pozostałe składniki w gorącej kąpieli wodnej, aż dobrze się połączą. Następnie do tej mieszanki dodaj sodę oczyszczoną. Wmieszaj trochę mąki, aż mieszanina się spieni. Wymieszaj mąkę z mieszanką, aż będzie chłodna. Zagnieść ciasto.

Podziel ciasto na osiem równych porcji. Każdy kawałek należy rozwałkować na kształt płaskiego naleśnika. Następnie przygotuj krem. Połącz mleko skondensowane i śmietanę.

Ułóż jeden placek na drugim z mieszanką. Krem należy rozprowadzić na wierzchu ciasta. Następnie wstaw deser do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto można udekorować według własnego gustu, np. polewą czekoladową

error: Treść zabezpieczona !!