Miodowe koła – Nie jadłam jeszcze smaczniejszych świątecznych wypieków.

Fantastyczne świąteczne ciasteczka. Polecam wszystkim, to chyba najlepsze świąteczne wypieki, jakie kiedykolwiek jadłam.

Składniki:

  • 20 dkg cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dkg margaryny
  • 45 dkg mąki

Nadzienie:

  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki grubej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 dkg masła
  • cukier puder do smaku

Lukier:

  • Gorzka czekolada i tłuszcz

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto. Wszystkie składniki, z wyjątkiem mąki, umieszczamy w mniejszym garnku. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści – uważaj, aby nie przypalić.

Następnie zawartość garnka wyłóż na blat posypany mąką. Ciasto stałe przerabiamy, które odstawiamy na 2 godziny, nie musi być na zimno. Po dwóch godzinach ciasto rozwałkuj na grubość tylko około 2-3 mm. Wycinamy mniejsze koła, ja wyrabiam o średnicy ok 3 cm, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 7 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Przygotuj nadzienie: W mleku mieszamy grubą mąkę i cukier waniliowy i gotujemy na gęstą owsiankę. Niech ostygnie. Masło ubijamy z cukrem – dodajemy do smaku, wolimy mniej słodkie i stopniowo dodajemy do niego wystudzoną owsiankę.

Ubijamy wszystko na gładką śmietanę, którą od razu sklejamy koła. Na koniec zanurzamy w polewie, którą przygotowujemy z roztopionej czekolady z odrobiną tłuszczu.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!