Ciasto jabłkowe „Milka” – Niezwykle soczyste i gotowe w 15 minut – Niezrównany smak. Poznaj przepis
Doskonały przepis na soczyste ciasto z jabłkami i popularną czekoladą Milka. Rezultat jest naprawdę doskonały i bardzo popularny w domu.
Pamiętaj, że ilość mąki należy dostosować do konsystencji ciasta – zależy to głównie od dodanych jabłek, ponieważ każdy gatunek ma inną soczystość i mogą występować również różnice w wielkości. Konsystencja ciasta powinna być taka sama jak w przypadku klasycznego ciasta.
Jeśli nie masz jabłek, możesz zastąpić je np bananami.
Składniki:
- 25 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 4 białka jaj
- 25 g tłuszczu (masła)
- 3 jabłka
- 25 g mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1-2 szt mlecznej czekolady Milka
- 2 łyżki kakao – opcjonalnie
Przygotowanie:
Ubij żółtka z cukrem na pianę.
Jabłka myjemy i ścieramy. Jeśli nie mamy jabłek, możemy również użyć bananów. Czekoladę zagotować i ostudzić.
Do masy mieszamy również starte jabłka, kakao i gotowaną czekoladę. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i stopniowo dodawaj go do ubitej masy. Na koniec dodaj ubite białka.
Włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach przez około 50 minut.
Lukier: Gotowe ciasto możemy polać polewą, którą przygotowujemy z czekolady Milka, ugotowanej z odrobiną tłuszczu lub słodkiej śmietanki..