Jeśli chcesz zaimponować gościom swoimi umiejętnościami kulinarnymi, zrób zapiekankę mięsną. Przepis.

Chcesz zadziwić swoich gości swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Jeśli zrobisz zapiekankę z mięsem, zaskoczysz wszystkich!

Nie jesteś typową gospodynią domową? Nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, gotując obiad? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. To niesamowite danie można przygotować w 20 minut. Przygotowanie mięsa i ziemniaków zajmuje bardzo mało czasu. Nie zmarnujesz żadnej energii.

Do przygotowania tego dania można użyć dowolnego mięsa, które masz pod ręką lub które uwielbia Twoja rodzina. Można użyć wieprzowiny, kurczaka lub wołowiny. Ten przepis pokaże Ci, jak przyrządzić mięso miękkie i delikatne.

Z każdym pociągnięciem noża będzie się ono kruszyć. Z pewnością stanie się ulubionym daniem i będziesz często podawać je swoim bliskim.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 700 g dowolnie wybranego mięsa
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Przyprawy: Olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w cienkie paski. Przy pomocy tłuczka rozbić mięso. Przykryć folią aluminiową. Przyprawić mięso z obu stron przygotowanymi przyprawami.

Po obraniu ziemniaków, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Sok z nich będzie miał wspaniały smak. Wymieszaj je razem z solą.

Naoliw naczynie do pieczenia i rozprowadź na nim cienką warstwę oleju.

Na wierzchu ułożyć starte ziemniaki. Następnie pokroić cebulę w krążki i ułożyć ją na wierzchu. Następnie ułożyć cienko pokrojone mięso.

Teraz przygotuj sos. Zetrzyj ser na tarce, dodaj musztardę, jogurt i majonez. Połącz wszystkie składniki. Rozsmaruj sos na mięsie. Połóż sos na wierzchu mięsa.

Zawinąć w folię lub pergamin do pieczenia. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C. Po 20 minutach zdjąć folię i pozostawić do ostygnięcia na kolejne 20 minut.

Szybkie i pyszne!

error: Treść zabezpieczona !!