Marchewka po koreańsku – gdy zjesz raz, będziesz robiła non stop. Niezwykle smaczna

Pikantno- słodka koreańska surówka z marchwi to szybki pomysł na przekąskę lub dodatek do dań obiadowych.

Jeśli do tej pory przyrządzałaś marchewkę tradycyjnie z jabłkiem, to ten przepis rodem z Azji na pewno Cię zachwyci.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 1/2 cebuli
  • 4-6 ząbków czosnku
  • szczypta mielonej papryczki chilli
  • szczypta mielonej kolendry
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli lub łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lu 3 łyżki ryżowego
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron

Sposób przyrządzenia:

Umytą marchewkę zetrzyj na tarce. Możesz zrobić to klasycznie, jak na naszą tradycyjną surówkę, albo skorzystać ze specjalnej tarki lub obieraczki, która sprawi, że zetrzesz marchew na dłuższe paseczki tzw. julienne.

Dokładnie wymieszaj w głębokiej misce z solą (lub sosem sojowym), cukrem i octem. Odstaw na 15 minut.

error: Treść zabezpieczona !!