Mannik ,,Zebra” – wychodzi puszysty i wysoki. Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny.

Wykonane ciasta z kaszy manny są nie tylko pyszne, ale również zachowują dłużej świeżość. Dzięki temu głównemu składnikowi, deser jest puszysty i wysoki.

Warto wypróbować przepis na pyszne ciasto z manną oraz kefirem. Zachwyci każdego swoim wyglądem, ponieważ przypomina kolory zebry. Idealny dodatek na deser.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki kefiru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 90 g masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • cukier waniliowy lub jego ekstrakt do smaku,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać kefir, sodę oczyszczoną, kaszę mannę oraz mąkę. Odstawić na około 30 minut. Miękkie masło utrzeć z cukrem, wanilią, a także jajkami. Połączyć to z masą kefirowo – sodową.

Ciasto podzielić na dwie równe części, a do jednej z nich dodać kakao. Formę do pieczenia posmarować olejem słonecznikowym. Wlewać naprzemiennie ciasta – raz jasne, raz ciemne.

Dla lepszego wyglądu wizualnego można za pomocą wykałaczki zrobić wzór przypominający pajęczynę.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w zależności od mocy piekarnika w 200 stopni.

W celu sprawdzenia czy ciasto jest już gotowe warto wbić do niego patyczek, który jeśli będzie suchy oznacza, iż ciasto jest gotowe i można wyjąc je do ostudzenia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!