Pierożki leniwe z przepisu mojej babci – nie jadłam nigdy lepszych. Ich smak powala na kolana

Kto z nas nie pamięta z dzieciństwa smaku pierożków leniwych, lepionych przez babcię lub podawanych w przedszkolu? Polanych masłem lub gęstą, kwaśną śmietaną,  na słodko lub bardziej wytrawnych?

Klasyczny przepis, którego autorką była Marta Norkowska, wymagał utarcia funta twarogu z ćwiercią funta mąki, 5 żółtkami i masłem. Autorka tego liczącego ponad 100 lat przepisu zalecała podawanie swojego specjału ze zrumienioną bułką tartą, bitą śmietaną oraz cukrem z cynamonem. Cóż to musiał być za zapach!

Zdecydowanie warto sobie przypomnieć również smak, szczególnie, że pierożki są nie tylko pyszne i proste w przygotowaniu, ale również niedrogie.

Składniki na ciasto:

  • ¼ kg twarogu
  • 50 g mąki
  • 2 żółtka
  • sól do smaku

Do podania:

  • masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wymieszaj w misce, następnie wyrób gładkie ciasto. Umieść ciasto na podsypanym mąką blacie lub stolnicy. Uformuj z niego cienkie wałeczki. Spłaszcz je lekko nożem i pokrój ukośnie w niewielkie pierożki.

Jeśli użyjesz noża z ząbkowanym ostrzem,  kluseczki będą mieć ładnie pofalowane brzegi. Gotowe leniwe wkładaj partiami do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotuj do wypłynięcia.  Podczas gotowania zamieszaj delikatnie, aby nie przykleiły się do dna garnka.

Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedź i podawaj od razu, na ciepło, polane przyrumienioną na maśle bułką tartą. Za radą Marty Norkowskiej można je również oprószyć cukrem z cynamonem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!