Leniwe pierogi z twarogu – smak dzieciństwa. Tak przygotowywała moja babcia. Super przepis

Te pierogi przypominają smak dzieciństwa, smakują jak u babci!

Leniwe pierogi, czy inaczej pierogi z serem, czy kluski leniwe znane są pewnie każdemu już od czasów dzieciństwa. Warto więc wrócić do tego smaku. Ta wersja pozwala wykonać je w szybki i prosty sposób.

Składniki: 

  • 500 g twarożku
  • jajo
  • 3 łyżki cukru
  • szkl. mąki
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki, pomijając mąkę wymieszać ze sobą. Wymieszać dokładnie, tak by powstała gładka masa. Teraz należy dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ugniecione ciasto należy uformować na wałek, czy inaczej na „kiełbaskę”, potem pokroić na małe kawałki.

Wodę w garnku zagotować, wrzątek dosolić i wrzucić kluski, od momentu kiedy się zagotują gotować je jeszcze około 40 sekund, po czym wyjąć na talerz. Gotowe!

Te pierogi najlepiej smakują polane śmietaną , czy z dodatkiem dżemu, powideł, albo sezonowych owoców. Dodatki najlepiej dobrać indywidualnie, wedle swojego gustu.

error: Treść zabezpieczona !!