Krem paryski jest pyszny, delikatny, a przede wszystkim świetnie nadaje się do zdobienia, nadziewania czy klejenia. Przepis na dwie możliwości.
Świetnie nadają się jako ozdoba babeczek lub jedna z warstw przekładanego ciasta biszkoptowego.
Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kremy czekoladowe – pyszne dodatki do deserów. Poniżej znajdziesz przepis na krem paryski, którego przygotowanie zajmie ci niewiele czasu, a potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni.
Wersja I (2-składnikowa, prostsza)
Składniki:
- śmietanka (minimum 33%) – 250 ml
- czekolada (mleczna lub gorzka) – 100 g
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewaj w garnku. Czekoladę pokrój lub połam w mniejsze kawałki i dodaj do rondelka ze śmietaną. Pamiętaj, że czekolada rozpuści się tym szybciej, im drobniej ją posiekasz. Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij rondel z kuchenki. Ostudzoną masę ubijaj, aż będzie puszysta i lśniąca. Gotowe!
Wersja II
Składniki:
- kakao w proszku – 150 g
- cukier puder – 300 g
- masło – 300 g
- śmietanka (minimum 33%) – 200 ml
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewaj w garnku razem z cukrem pudrem, od czasu do czasu mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło i ponownie starannie wymieszaj. Poczekaj, aż masa dobrze wystygnie i ubijaj do momentu powstania aksamitnego kremu. Gotowe
Wykorzystanie kremu
Krem paryski jest bardzo uniwersalną masą deserową. Poniżej znajdziesz propozycje wykorzystania:
- dekoracja różnego rodzaju deserów, np. wypieków takich jak ciasta i babeczki
- nadzienie do np. rogalików, pączków
- warstwa przekładanych ciast i tortów