Krem paryski jest pyszny, delikatny, a przede wszystkim świetnie nadaje się do zdobienia, nadziewania czy klejenia. Przepis na dwie możliwości.

Świetnie nadają się jako ozdoba babeczek lub jedna z warstw przekładanego ciasta biszkoptowego.

Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Kremy czekoladowe – pyszne dodatki do deserów. Poniżej znajdziesz przepis na krem paryski, którego przygotowanie zajmie ci niewiele czasu, a potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni.

Wersja I (2-składnikowa, prostsza)

Składniki:

  • śmietanka (minimum 33%) – 250 ml
  • czekolada (mleczna lub gorzka) – 100 g

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewaj w garnku. Czekoladę pokrój lub połam w mniejsze kawałki i dodaj do rondelka ze śmietaną. Pamiętaj, że czekolada rozpuści się tym szybciej, im drobniej ją posiekasz. Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij rondel z kuchenki. Ostudzoną masę ubijaj, aż będzie puszysta i lśniąca. Gotowe!

Wersja II

Składniki:

  • kakao w proszku – 150 g
  • cukier puder – 300 g
  • masło – 300 g
  • śmietanka (minimum 33%) – 200 ml

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewaj w garnku razem z cukrem pudrem, od czasu do czasu mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło i ponownie starannie wymieszaj. Poczekaj, aż masa dobrze wystygnie i ubijaj do momentu powstania aksamitnego kremu. Gotowe

Wykorzystanie kremu

Krem paryski jest bardzo uniwersalną masą deserową. Poniżej znajdziesz propozycje wykorzystania:

  • dekoracja różnego rodzaju deserów, np. wypieków takich jak ciasta i babeczki
  • nadzienie do np. rogalików, pączków
  • warstwa przekładanych ciast i tortów
error: Treść zabezpieczona !!