Zaskoczę Cie tym przepisem. Ptasie Mleczko: łagodne i rozpływające się w ustach.

Ptasie Mleczko: łagodne i rozpływające się w ustach!

Niełatwo jest spotkać człowieka, który nie próbował nigdy słodkiej przekąski „Ptasie Mleczko”. Wszyscy ją uwielbiają. Polecam Ci więc zrobić taką pyszną słodkość w domu!

Składniki, których potrzebujesz do przyrządzenia ptasiego mleczka to: 

  • 3 białka,
  • 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • 140g cukru,
  • 50g masła,
  • 15g żelatyny w proszku,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania: 

Rozrób żelatynę w proszku z 4 łyżeczkami wody i odczekaj przez 5 minut. Wyłóż szklaną foremkę folią spożywczą. W tym samym czasie na małym ogniu grzej masło z mlekiem.

Gdy masło rozpuści się, to zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie. Następnie do uprzednio rozpuszczonej żelatyny dodaj 70 g cukru i podgrzewaj całość w garnuszku.

Gotuj tak długo, aż wszystko się rozpuści, ale nie doprowadź do wrzenia. Odstaw zawartość garnuszka do wystygnięcia.

Ubij teraz pianę z białek i pomalutku dodawaj do niej pozostałe 70 g cukru, których nie wykorzystałeś do podgrzewania żelatyny. Kiedy białka będą już idealnie ubite, dolej do nich żelatynę z cukrem z garnuszka oraz uprzednio przygotowane w garnku mleko z rozpuszczonym masłem.

Przygotowaną mieszankę posyp ekstraktem cukru waniliowego i ponownie wymieszaj całość. Całość mieszanki wlej do szklanej formy, wyrównaj masę tak, aby nic nie wystawało poza formę i odstaw na noc do lodówki po to, aby przygotowana masa mogła się schłodzić.

Przed jedzeniem posmaruj piankę gorzką, rozpuszczoną czekoladą. Czekolada powinna być ciepła, ale nie gorąca. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!