Przygotuj ciasto i na 30 min do piekarnika. Te domowe bułeczki są lepsze niż sklepowe: Smaczne, chrupiące i lekko kruche.

Szybki i prosty przepis na pachnące, rumiane bułeczki o maślanym smaku.

Jeśli tęsknisz za beztroskimi chwilami z dzieciństwa i słodkim zapachem wypieków babci, ten przepis pozwoli Ci przenieść się wspomnieniami do dziecięcych lat i przypomnieć sobie smak jej maślanych bułeczek. Przepis jest banalnie prosty i nawet kucharz amator może nim zaskoczyć swoich najbliższych.

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 600 g mąki
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mąki do posypania
  • 30 g masła

Sposób wykonania:

Wodę i mleko lekko podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Mają być ciepłe, ale nie gorące. Do miski dodajemy ciepłe mleko, wodę, dodaj cukier, sól i drożdże. Mieszamy.

Następnie cały czas mieszając dodajemy powolutku przesianą mąkę. W ten sposób wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski posmarowanej od środka masłem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Stolnicę oprószamy mąką i przekładamy na nią wyrośnięte ciasto. Chwilkę zagniatamy i dzielimy ciastko na dwie równe części. Następnie każdą z części kroimy na ok. 6 równych porcji.

Każdy kawałek ciasta ugniatamy i formujemy w małą kuleczkę. Bułeczki układamy na blasze w równych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia.

Na koniec na każdej z bułeczek kładziemy kawałek masła i posypujemy mąką – dzięki temu bułeczki będą chrupiące i błyszczące. 

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki doskonale smakują z konfiturą oraz zimnym mlekiem, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!