Już nie smażę ani nie zawijam cukinii: mam lepszy sposób na cukinię z piekarnika – łatwiej, smaczniej i nie trzeba stać przy kuchence!

Myślę, że nie tylko moja rodzina kocha cukinię, ale także wiele innych rodzin. Faktem jest, że jest ona nie tylko smaczna i zdrowa, ale także bardzo przystępna cenowo.

Fantastycznie smaczna i delikatna cukinia w kremowym sosie jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Najważniejsze, że nie musisz stać przy kuchence i jej smażyć. Wszystko jest wygodnie pieczone w piekarniku, a smakuje jak smażona!

 

Potrzebujemy:

  • 2 młode cukinie
  • twardy ser – 70 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do posmarowania blachy do pieczenia
  • Koper, ulubione przyprawa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w grubsze plastry.

Teraz zacznij przygotowywać sos.

Weź tarkę i drobno zetrzyj ser.

W misce wymieszaj śmietanę i jajka, teraz dodaj ser i sól. Dodaj również paprykę i posiekany czosnek. Możesz też dodać ulubione przyprawy i zioła.

Mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji.

Nasmaruj blachę olejem lub przykryj pergaminem. Umieść na niej koła cukinii w równych rzędach. Nałóż sos równomiernie na każdą cukinię.

Wskazówka: Jak tylko zacznę kroić cukinię, natychmiast włączam piekarnik, musi być rozgrzany do 180 stopni. Przygotowanie warzyw zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, dlatego lepiej wcześniej rozgrzać piekarnik.

Włóż cukinię do piekarnika na 25 minut.

Serwuj na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!