Dwie główki kapusty, które pokroiłam wieczorem, były gotowe na poranną przekąskę. Przepis.

Jeśli szukasz przepisu na rewelacyjną kapustę, to trafiłaś idealnie.

Kapusta zakwaszana octem z dodatkiem marchewki to rewelacyjny dodatek do obiadu.

Składniki jakie należy przygotować:

  • biała kapusta ok 3 kg,
  • cukier około 9-10 łyżeczek,
  • marchewka 2-3 sztuki,
  • czosnek 6 ząbków (może być mniej lub więcej w zależności od upodobania)
  • woda 1,5 litra
  • sól 2 łyżki
  • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu,
  • 200 ml octu.

Sposób przygotowania:

DO garnka wlewamy wodę, do której dodajemy sól, cukier, pieprz, oraz ocet, a następnie gotujemy przez krótką chwilę. Kapustę myjemy i dzielimy każdą główkę na mniejsze cząstki.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w przygotowanej wcześniej zalewie, a kiedy ta przestygnie wkładamy całość do lodówki, bądź do chłodnego pomieszczenia, jeżeli takowym dysponujemy.

Kolejnego dnia przepyszna kapusta jest już gotowa do spożycia. Będzie to idealny dodatek do obiadu.

error: Treść zabezpieczona !!