Placki z kapusty – 15 min i pyszne danie gotowe. Smak nie do opisania, nikt nie robi lepszych

Kapusta nie dość, że jest zdrowa to w dodatku bardzo smaczna. Można z niej zrobić wiele dań. Przykładem są pyszne i szybkie placki z kapustą w roli głównej.

Na ich przygotowanie wystarczy jedynie 15 minut czasu! Mogą być serwowane nawet na śniadanie. To tanie i niezbyt wysokokaloryczne danie. Warto przekonać się jakie są pyszne. Nikt nie będzie miał problemu z ich wykonaniem.

Składniki:

  • 400 gram kapusty,
  • 200 ml kefiru,
  • 3 – 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Wykonanie:

Kapustę pokroić za pomocą noża lub posiekać na specjalnej tarce do warzyw. Włożyć ją do miski. Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać ją do kapusty, a następnie wszystko wymieszać.

Do warzyw dodać kefir, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenie i ponownie wszystko razem wymieszać aż osiągnie się masę o konsystencji przypominającą gęstą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ponownie wymieszać wszystko razem. Odstawić na 7 min, aby składniki „przegryzły się”.

Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą stołowej łyżki układać porcje placków z masy. Wyglądem mają przypominać placki ziemniaczane. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia. Smacznego!

W celu usunięcia nadmiaru tłuszczu zaleca się położyć usmażone placki z kapusty na papierowym ręczniku, aby wchłonął ten nadmiar. Można podawać je z dodatkiem ulubionych sosów lub ze zwykłą, kwaśną śmietaną.

error: Treść zabezpieczona !!