Jak zrobić pysznego jogurtowca z owocami bez pieczenia. Raz dwa i gotowe. Oto przepis.

Moim ulubionym deserem bez pieczenia jest ciasto jogurtowe. Bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie i bardzo smaczne. Jego wielkim atutem jest to, że w letnie i upalne dni nie musisz nawet włączać piekarnika, aby cieszyć się smakiem pysznego ciasta.

Składniki:

  • 6 kiwi
  • 2 banany
  • 0,5 l wody
  • 500 ml jogurtu
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 g biszkoptów lub herbatników
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g płatków migdałów

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie bazy pod ciasto. Ciasteczka zmiel w blenderze. Wlej do nich roztopione masło i wymieszaj. Foremkę o średnicy 22-24 cm przykryj pergaminem. Umieść ciasteczka na jej dnie, dociśnij. Włóż na pół godziny do lodówki. W międzyczasie zalej żelatynę 0,5 szklanki wody.

Żelatyna spęcznieje w ciągu 25-30 minut. W tym czasie obierz 4 kiwi, pokrój w kawałki. Reszta zostanie wykorzystana do dekoracji. Skrop owoce sokiem z cytryny i cukrem. Podgrzewaj kiwi w rondlu na średnim ogniu przez około 3 minuty.

Ta procedura usunie gorycz z owocu. Gdy kiwi ostygnie, dodaj do niego jogurt i żelatynę. Wymieszaj. Banany pokrój na plastry. Ułóż je w formie. Wlej mieszankę jogurtu. Umieść deser w lodówce na noc (co najmniej na 6 godzin).

Delikatnie wyjmij deser z formy, zdejmij pergamin. Wierzch i boki ciasta udekoruj plastrami kiwi i lekko podpieczonymi płatkami migdałów. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!