Jest to najlepszy jogurt naturalny, jaki możesz zrobić – potrzebujesz tylko mleka i drożdży. Przepis.

Domowy jogurt mleczny. Produkty domowej roboty są lepsze dla naszego zdrowia i samopoczucia niż te kupowane w sklepie. Ten przepis pozwala uzyskać jogurt, który jest wyjątkowy, a nie sztucznie wytworzony, jak wiele produktów sklepowych.

Jogurtownica to urządzenie, które służy do przygotowywania domowego jogurtu. Ten sprzęt kuchenny jest praktyczny i można go podarować w prezencie. Do zrobienia domowego jogurtu nie potrzeba specjalnego narzędzia. Wystarczy rondel.

Choć może się wydawać, że zrobienie domowego jogurtu jest trudne, w rzeczywistości nie jest to trudne. Domowy jogurt mleczny jest gęsty, ale ma przyjemną konsystencję. Ponadto świetnie smakuje i jest bardzo naturalny.

Do przygotowania domowego jogurtu mlecznego potrzebne są następujące składniki:

  • 3 łyżki stołowe drożdży
  • 5 l mleka

Po pierwsze, należy wiedzieć, że do zrobienia domowego jogurtu można użyć nawet niewielkiej ilości mleka kupionego w lokalnym sklepie. Można też kupić mleko bezpośrednio od rolnika na rynku. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, zanim przelejesz je do rondelka.

Doprowadzić mleko do wrzenia. Garnek powinien być ustawiony na średnią lub połowę mocy, a całość powinna się gotować przez co najmniej 15 minut. Po zagotowaniu mleka wyłączyć ogień i przełożyć do słoików. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury 45 stopni.

Temperaturę mleka można łatwo sprawdzić za pomocą termometru lub termometru kuchennego. Następnie z każdego słoika z mlekiem odmierz 1 łyżkę stołową i przelej ją do osobnej miseczki. Następnie dodaj drożdże do każdego słoika z mlekiem i umieść je w osobnej misce.

Dokładnie wymieszaj, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się w mleku. Mieszanka powinna być równomiernie rozprowadzona w każdym słoiku. Każdy słoik należy przykryć papierowym ręcznikiem.

Słoiki należy przykryć kocem lub ręcznikami kuchennymi i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Jogurt będzie gotowy następnego dnia rano. Następnie należy usunąć ręczniki kuchenne lub koc i zakręcić słoiki.

Gotowy produkt przechowuj w lodówce. Jogurt ten można stosować z płatkami owsianymi na śniadanie lub dodawać do deserów.

error: Treść zabezpieczona !!