Posiadasz powszechny i niełatwy problem łaknienia. Z rozwiązaniem przychodzi dieta 5 łyżek stołowych.

Mamy tendencję do szybkiego pochłaniania każdego swojego posiłku. Nie zastanawiamy się nad tym, co jemy, ale wrzucamy to niemal automatycznie do ust, potem wstajemy i ruszamy do swoich codziennych zajęć.

Dziś zatem pokażemy Wam, jak wiele może zdziałać zasada „5 łyżek stołowych”. Pokażemy, jak zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu wpływa na utratę wagi, zmniejszenia się objętości żołądka oraz zmniejszenia poczucia głodu.

Jak schudnąć?

Ważne jest tutaj trzymanie się jednej zasady: każdy posiłek powinien wynosić 150-200 g, czyli właśnie nasze tytułowe 5 łyżek stołowych. Nie ma tutaj żadnych innych ograniczeń, choć jeśli chcemy osiągnąć lepsze efekty, powinniśmy porzucić wszelkie niezdrowe dodatki i dania.

Warto też wykluczyć z diety cukier oraz zachować odstęp 3 godzin między posiłkami. Nie zaleca się także popijanie posiłku, gdyż wtedy ściany żołądka się rozciągają.

W oczekiwaniu na wyniki diety

Ciekawe są efekty, jakie zauważają osoby korzystające z tej diety. Już po pierwszym tygodniu można zauważyć spadek masy ciała o 3 kg. Jest to okres nazywany restrukturyzacją organizmu do prawidłowego działania. Jako że do tej pory organizm był przyzwyczajony do większej ilości jedzenia, może teraz przypominać o sobie, a po każdym posiłku będzie odczuwali delikatny głód. Jest to całkowicie normalne.

Drugi tydzień przynosi kolejne zmiany. Przeważnie zauważa się spadek masy ciała o 4 kg, lekkość w ciele, lśniącą skórę, a także przypływ siły.

W trzecim tygodniu przechodzi całkowicie chęć na słodycze, waga spada o kolejne 4 kg, a przemiana materii jest na odpowiednim poziomie.

Czwarty tydzień jest finałem. Nie będziecie mieli ochoty na duże porcje, stracicie kolejne 3 kg. Następnie powinniśmy trzymać się swojej diety, czyli jedzenia mak. 7 porcji i picia dużej ilości wody.

Przykładowe menu

  • 7:00 – 5 łyżek płatków owsianych, a po pół godzinie napój.
  • 10:00 – owoce pod różną postacią, np. sałatka owocowa, jogurt z owocami.
  • 13:00 – 3 łyżki ziemniaków (ryżu, kaszy) + 2 łyżki dowolnego mięsa (np. kawałków kurczaka)
  • 16:00 – 200 g kefiru lub 5 łyżek sałaty lub ogórek z pomidorem.
  • 19:00 – 5 łyżek gryki lub 200 g ryby.

Jako dobre posiłki sprawdzą się także: orzechy, suszone owoce, gulasz warzywny, kanapka z twardym serem, kefir, warzywa gotowane na parze, musli, soczewica.

Trzymanie się tej diety przyniesie nieoczekiwane rezultaty w krótkim czasie, a żołądek przyzwyczai się prędko do nowego sposobu żywienia. Dzięki temu można bez większego wysiłku dojść do wymarzonej wagi i utrzymać rezultat pracy na dłużej.

error: Treść zabezpieczona !!