Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie – wypróbuj jedzenie trzech jajek podczas śniadania. Zdumiewające efekty.

Diety wegańskie cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Niestety, musimy liczyć się z tym, że przechodząc na taką dietę, bardzo wiele tracimy. Mowa tu chociażby o jajkach, które charakteryzują się wysoką zawartością cennych składników mineralnych i witamin. Okazuje się, że stanowią one naprawdę cenny składnik zdrowej i odpowiednio zrównoważonej diety.

Wystarczy włączyć już trzy jajka dziennie do swojego jadłospisu, aby dostrzec pozytywne zmiany w swoim samopoczuciu i zdrowiu. Zanim jednak zaczniemy regularnie jadać jajka, poznajmy ich cenne właściwości. Jak się okazuje, jest ich naprawdę całkiem sporo.

Jajka a silne kości

Nie da się ukryć, że w jajkach znajduje się całkiem sporo witaminy D, określanej także mianem witaminy słońca. Poza tym, stanowią one niemałą skarbnicę cennego wapnia. Zarówno witamina D, jak i wapń wspierają nasz układ kostny oraz dbają o to, by nasz organizm dobrze radził sobie z wchłanianiem fosforu. Dzięki systematycznemu spożywaniu jajek, możemy poprawić także stan swojego uzębienia.

Bogactwo składników mineralnych i witamin

Nie sposób nie zauważyć, że jaja stanowią skarbnicę naprawdę wielu witamin i składników mineralnych. Dzięki temu, podnoszą naturalną odporność naszego organizmu. Nie brakuje w nich przede wszystkim witaminy B6, jak również witamin A oraz E. Ponadto, jajka stanowią skarbnicę selenu, fosforu, żelaza oraz magnezu.

Co z tym cholesterolem?

Wiele osób spożywających jajka obawia się wzrostu cholesterolu we krwi. Trzeba jednak przyznać, że w jajach znajduje się niespełna 180 mg cholesterolu. Ludzka wątroba jest zaś odpowiedzialna za produkcję nawet 2000 mg cholesterolu dziennie. Dzięki jajkom natomiast, możemy zwiększyć poziom tak zwanego dobrego cholesterolu w swoim organizmie.

Jajka są polecane przez dietetyków

Bardzo wielu dietetyków poleca regularne spożywanie jajek. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że zawierają one sporo wzmacniającego mięśnie białka. Nie zawierają przy tym mnóstwa szkodliwych, nasyconych tłuszczy. Poza tym, skutecznie wspomagają one proces utraty zbędnych kilogramów.

Jajka bogactwem przeciwutleniaczy

W jajkach nie brakuje cennych antyoksydantów, które są niesamowitym wsparciem dla naszego narządu wzroku. Znajdują się w nich przede wszystkim luteina, witamina A, jak również zeaksantyna.

Co ciekawe, jajka posiadają również zdolność do zmniejszania ryzyka zapadnięcia na choroby układu krążenia. Jeżeli więc dokuczają nam jakiekolwiek problemy z sercem, starajmy się bardzo regularnie sięgać po ten wyjątkowy produkt.

error: Treść zabezpieczona !!