Przepyszny i szybki w przygotowaniu wiśniowy Tort Marzeń – kremowy, idealny bez pieczenia.

Ciasto z bitą śmietaną i owocami przeważnie kojarzy nam się z czasochłonnym i długim przygotowaniem. Nie zawsze jednak musi tak być!

Dzisiaj proponujemy przepis na „Tort Marzeń” – kremowy, delikatny i pyszny, a w dodatku – bez pieczenia. To ciasto z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Składniki na „Tort Marzeń”:

  • marynowane wiśnie w zalewie – 2 szklanki
  • sok wiśniowy – 650-700 ml
  • cukier – 0,5 szklanki
  • budyń – 2 opakowania
  • biszkopty – 1 opakowanie
  • mleko – 850 ml
  • semolina – 350 g (jeśli nie uda Ci się jej kupić użyj skrobi ziemniaczanej)
  • śmietana kremówka 30% – 500 ml
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie

Przygotowanie

Sok z wiśni podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego marynowane wiśnie oraz semolinę. Gotujemy do zgęstnienia – mniej więcej od 3 do 5 minut. Wiśniową masę wylewamy na blaszkę do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Na przestudzonej masie wiśniowej układamy biszkopty. Przygotowujemy budyń i jeszcze ciepły wylewamy na biszkopty.

Ponownie zostawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i wykładamy – jako ostatnią warstwę –  na ciasto.

Całość warto jeszcze przez jakiś czas schłodzić w lodówce i nasz „Tort Marzeń” jest gotowy!

Zamiast wiśni można użyć innych owoców – np. gruszek w zalewie. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis – gwarantujemy, że ciasto nie tylko przepysznie smakuje, ale również bardzo efektownie wygląda.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!