Przygotuj kurczaka według poniższego przepisu a zachwycisz wszystkich gości.

Nie zawsze trzeba podawać gościom tę samą sałatkę i tak samo przygotowane mięso.

Można przynajmniej od czasu do czasu wypróbować nowy i ciekawy przepis, który nie jest trudny do wykonania, a zaskoczy przybyłych. Tym razem przedstawimy, jak przygotować idealnie przypieczone kurczak ze złocistą skórką i soczystym mięsem.

Składniki:

  • Kurczak (ilość zależy od liczby osób)
  • Koncentrat pomidorowy
  • Majonez
  • Olej
  • Sól, pieprz czarny

Ważne: ilość składników należy dostosować do ilości osób oraz do własnych preferencji.

Wykonanie:

Kurczak dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Odetnij końcówki skrzydełek i szyję. Przekrój go na pół.

W misce wymieszaj sól, pieprz, olej oraz ulubione przyprawy. Obtocz w nich każdy kawałek kurczaka. Mięso wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Każdy kawałek natnij w paru miejscach ostrym nożem.

Piecz przez ok. 20 min w 250 st. C, aż do lekkiego zarumienienia. Wyjmij mięso i posmaruj majonezem oraz koncentratem pomidorowym.

Piecz przez 40 min w 180 st. C. Pozostał kurczaka do ostygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, jak np. surówka, pieczone ziemniaki.

SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!