Pyszne ciasto gofrowe bez konieczności pieczenia. Jego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut. To takie proste.

Ten przepis jest świetny, jeśli nie masz zbyt wiele czasu na pieczenie. Ten przepis jest doskonały dla tych, którzy nie są przyzwyczajeni do pieczenia słodyczy.

Ciasto waflowe to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Można je zapakować jako poczęstunek do szkolnego obiadu dziecka lub wykorzystać do przygotowania niedzielnego obiadu dla rodziny. Ciastka waflowe mają charakterystyczny smak i na długo zapadają w pamięć.

Oto lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta.

  • 2 duże wafle
  • ok. 350 g dżemu lub ulubionej konfitury.
  • Paczka herbatników (ok. 250 g),
  • 150 g zmielonych herbatników,
  • Zmielone orzechy włoskie 70-100 g (można je również zastąpić innymi orzechami).
  • 100 ml każdej przegotowanej lub letniej wody
  • 100g białego cukru
  • 125g masła (o najwyższej zawartości tłuszczu mlecznego).
  • 50g czekolady mlecznej
  • 1 duża łyżka stołowa kakao w proszku

Ciasto waflowe to łatwy deser, który można zrobić szybko i tanio. Ciasto można udekorować bitą śmietaną, białą lub ciemną czekoladą.

Jak przygotować:

Następnie rozprowadź dżem na waflach i dodaj na wierzch herbatniki. Następnie przygotuj nadzienie.

Do rondelka wlej 100 ml wody i 100 g cukru. Mieszaj na małym ogniu do połączenia składników. Po zdjęciu z ognia dodaj do rondelka masło, kakao i czekoladę, a następnie dobrze wymieszaj. Następnie dodać pokruszone herbatniki i zmielone orzechy. Masę rozsmarować na przygotowanych wcześniej waflach.

Po ostygnięciu masy, na wafle pokryte masą dodać kolejną warstwę dżemu, herbatników i/lub kolejnego wafla. Ciasto jest już prawie gotowe. Połóż coś ciężkiego na torcie i pozostaw na kilka godzin w lodówce. Dodaj roztopioną czekoladę i bitą polewę według własnego uznania.

error: Treść zabezpieczona !!