Potrzebujesz 3 ziemniaków, proszku do pieczenia i mÄ…ki kukurydzianej – Odniesiesz zdecydowany sukces.

Doskonałe domowe chrupki ziemniaczane, które przebiją również klasyczne chipsy ziemniaczane. Dzieci uwielbiają je i nie ma znaczenia, czy przygotujesz je na słono czy na słodko.

Rezultat jest zawsze fantastyczny i szybki w przygotowaniu. Najlepsza przekÄ…ska, jakÄ… kiedykolwiek spróbowaÅ‚aÅ› – wystarczÄ… tylko 4 skÅ‚adniki.

Składniki:

  • ziemniaki 400 g
  • mÄ…ka kukurydziana 3 Å‚yżki
  • proszek do pieczenia 1 Å‚yżeczka
  • cukier 3 Å‚yżki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzuć ziemniaki do wody i zagotuj. Gotuj przez około 15 minut lub w zależności od rodzaju gotowanych ziemniaków, aby były miękkie.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, który sprawi, że efekt będzie znacznie bardziej chrupiący.

Teraz dodaj cukier – jeÅ›li chcesz mniej sÅ‚odkich lub sÅ‚onych chipsów ziemniaczanych, usuÅ„ cukier i dodaj sól. Wymieszaj ciasto. WaÅ‚kuj ciasto na posypanej mÄ…kÄ… blacie. Ciasto pokrój w romby.

Na patelni podgrzej odpowiednią ilość oleju. Usmaż romby na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem lub same.

Te chrupki są świetne zarówno na słodko, jak i na słono. Życzymy smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!