Potrzebujesz 3 ziemniaków, proszku do pieczenia i mÄ…ki kukurydzianej – Odniesiesz zdecydowany sukces.
Doskonałe domowe chrupki ziemniaczane, które przebiją również klasyczne chipsy ziemniaczane. Dzieci uwielbiają je i nie ma znaczenia, czy przygotujesz je na słono czy na słodko.
Rezultat jest zawsze fantastyczny i szybki w przygotowaniu. Najlepsza przekÄ…ska, jakÄ… kiedykolwiek spróbowaÅ‚aÅ› – wystarczÄ… tylko 4 skÅ‚adniki.
Składniki:
- ziemniaki 400 g
- mąka kukurydziana 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier 3 łyżki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzuć ziemniaki do wody i zagotuj. Gotuj przez około 15 minut lub w zależności od rodzaju gotowanych ziemniaków, aby były miękkie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, który sprawi, że efekt będzie znacznie bardziej chrupiący.
Teraz dodaj cukier – jeÅ›li chcesz mniej sÅ‚odkich lub sÅ‚onych chipsów ziemniaczanych, usuÅ„ cukier i dodaj sól. Wymieszaj ciasto. WaÅ‚kuj ciasto na posypanej mÄ…kÄ… blacie. Ciasto pokrój w romby.
Na patelni podgrzej odpowiednią ilość oleju. Usmaż romby na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem lub same.