Ciasto „Dwa paski” – Na przyjęciu każdy był nią zachwycony. Idealne na świąteczny stół. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Przepis na obłędnie smaczne ciasto, którego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut oraz nie będziesz musiała nawet włączyć piernika znajdziesz właśnie tu!

Domowników zachwyci wygląd ciasta, a już z pewnością jego smak. Jako spód możesz wykorzystać herbatniki, krakersy, biszkopty lub cokolwiek masz pod ręką.

Składniki: 

  • 300 g ciastek na spód ciasta (krakersy, herbatniki itp.)
  • 250 g śmietany
  • 250 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 75 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • trochę czekolady do dekoracji

Przygotowanie: 

Na samym początku umieść żelatynę w naczyniu i zalej wodą. Odstaw na jakiś czas do wystudzenia ale uważaj, żeby nie zrobiła się zbyt gęsta.

Następnie wlej wcześniej przygotowaną żelatynę do garnka i doprowadź do jej rozpuszczenia. Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy. W tym celu ubij śmietanę z cukrem i twarogiem, Ubijaj, aż utworzy się delikatna, gładka masa.

Do przygotowanej masy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie już całkowicie gotowa, przygotuj spód ciasta w naczyniu i wylej na niego przygotowaną masę. Kolejnym elementem ciasta jest znów warstwa np. krakersów i ponownie krem. Czynność należy powtarzać do powstania trzech warstw.

Kiedy całość będzie gotowa, przykryj przygotowane ciasto folią aluminiową i pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Przygotowane ciasto jest lekkie i wyśmienite w smaku, w dodatku jego przygotowanie zajmuję chwilę.

W celu dekoracji możesz zetrzeć czekoladę na tarce i posypać ciasto. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!