Jak zrobić soczyste duszone mięso – rady gospodyni domowej.

Przygotowanie duszonej wołowiny delikatnej i soczystej może być trudne.

Ten przepis rozwiąże Twój problem! Miękkie mięso doskonale komponuje się z sosem jogurtowym i grzybami. Dodatki, takie jak kasza lub ziemniaki, uzupełnią posiłek.

Oto składniki:

  • 50 g masła
  • 2 cebule,
  • 300 g grzybów
  • 600 g wołowiny
  • 500 ml wody
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i tymianek według upodobań.

Cebulę pokrój na połówki, a pieczarki na cienkie plasterki. Podsmaż cebulę i pieczarki na maśle.

Mięso pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do cebuli i pieczarek. Smażyć przez około 10 minut. Wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy i tymianek. Dodać wodę do mieszanki i dobrze wymieszać. Mieszankę gotować na średnim ogniu przez 30 minut.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać mleko, jogurt i sól. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Takie gotowane na parze mięso świetnie nadaje się do przygotowania rodzinnego posiłku z ziemniakami lub kaszą. Można też eksperymentować z sosem, zastępując pieczarki innymi ulubionymi grzybami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!