Kanapki można urozmaicić domową kiełbasą z kurczaka. Jest ona łatwa w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu.

Dzięki temu przepisowi przygotujesz domową kiełbasę z ud kurczaka w mniej niż godzinę. Przepis ten poznałam kilka lat temu, a kanapki z jej udziałem są częstym elementem w moim domu.

Nie pamiętam, gdzie w naszym sklepie jest dział z kiełbasami. Nie jest to konieczne, ponieważ wolę domową kiełbasę niż jakąkolwiek kupioną w sklepie. Moja teściowa ją uwielbia i poprosiła mnie o przepis. Jest ona wykwalifikowaną kucharką i to od wielu lat. Tę kiełbasę można zrobić w mniej niż godzinę z 1 kg nóżek. Po zrobieniu kiełbasy według tego przepisu nie będziesz już chciał jej kupować.

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • Sól, mielony czarny pieprz i papryka według uznania
  • Trzy ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Ugotuj mięso, oddzielając kości. Przykryj mięso wodą. Posiekaj mięso na małe kawałki lub użyj maszynki do mięsa, aby zmielić je z czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj bulion z kurczaka z mięsem.

Mięso należy przykryć folią spożywczą i pozostawić do schłodzenia w lodówce na 10-12 godzin. Posypać papryką folię i położyć na niej mięso. Zwiąż folię sznurkiem, podwijając ją. Umieść przygotowaną roladę w naczyniu do pieczenia i upiecz w piekarniku. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Smak domowej kiełbasy można zmienić, nadając jej własny charakter. Możesz doprawić potrawę większą ilością pieprzu lub papryki. Można eksperymentować z różnymi przyprawami.

To domowe, pyszne danie zrobi wrażenie.

error: Treść zabezpieczona !!