Bardzo ciekawy przepis na sos z pastą pomidorową. Do jego wykonania nie potrzeba mięsa i pasuje do bardzo wielu potraw.

Sos bez mięsa- idealnie pasuje do każdej potrawy.

W tym samym bloku co ja mieszka ze swoimi rodzicami dziewczyna z którą razem pracujemy w szkole. Sąsiad nawet z wyglądu pasuje na kucharza-włosy związuje w kucyk, zawsze ma rumiane policzki i jest dosyć potężnej postawy. Sąsiadka za to zawsze pachnie domowym ciastem i zdradziła mi najlepszy przepis na bezmięsny sos jaki kiedykolwiek jadłam.

Będąc jeszcze w szkole uwielbiałam stołówkowe obiady. Jedzenie wyjątkowo mi tam smakowało. Owszem było trochę monotonne, gdyż wszystko polane było takim samym sosem. Absolutnie na to nie narzekałam, ponieważ sos ten był przepyszny. Co lepsze niedawno moja mama zdobyła na niego przepis. I to właśnie przepis na ten sos zamierzam wam zdradzić.

Składniki:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz czarny i cukier do smaku

Przygotowanie:

Najpierw należy rozpuścić w rondelku masło. Jeśli mało się przypala warto dodać trochę warzyw. Następnie rozpuszczone masło przelewamy na patelnię i dodajemy mąkę. Dobrze mieszamy. Mąkę trzeba podsmażyć aż nabierze złotego koloru.

Kiedy mąka już jest złota należy dodać koncentrat pomidorowy i dobrze zamieszać. Następnie powoli cały czas mieszając trzeba wlać wodę.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wedle preferencji można dodać inne zioła i przyprawy. Idealnie będą pasować na przykład suszona natka pietruszki czy koperek. Warto dodać też oregano, czosnek  lub słodką paprykę.

Do sosu można dodać też trochę cukru. Należy cały czas mieszać dokładnie sos alby nie powstały żadne grudki, a sos się nie przypalił. Na koniec do potrawy dodajemy kwaśną śmietanę.

error: Treść zabezpieczona !!