Cygańskie Gołąbki: specjalny tradycyjny przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej
Myślę, że w każdej rodzinie przygotowuje się gołąbki, i w każdy dom ma swój własny przepis.
Nie oznacza to jednak, że nie powinieneś eksperymentować ze składnikami. Dziś proponuje Ci przygotowanie bardzo specjalnych gołąbków według starego cygańskiego przepisu.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1 kg liści kapusty
- 4 cebule
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 1 pomidor
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej roślinny
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy
PRZYGOTOWANIE
Na początek przygotuj liście kapusty. Nie ma w tym szczególnej tajemnicy, zrób to jak do klasycznych gołąbków. Podczas gdy kapusta się gotuje w wodzie, oddzielaj z niej ostrożnie liście.
Gdy liście stygną, czas przygotować nadzienie. Ryż zalej wrzącą wodą i dokładnie opłukaj ( możesz ugotować go też wcześniej na półtwardo). Dodaj mielone mięso do ryżu.
Posól i popieprz składniki i wymieszaj. Teraz czas na warzywa. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę i usmaż na patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Smaż przez 5–7 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną paprykę.
Dodaj koncentrat pomidorowy do warzyw i dokładnie wymieszaj. Smaż warzywa przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Połowę warzyw włóż do ryżu i mięsa. Z drugiej połowy przygotujesz sos. Do pozostałej połowy patelni dodaj 0,5 litra wody, sól i pieprz. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i ostudź.
Dokładnie wymieszaj nadzienie. Teraz przystąp do przygotowania gołąbków. Włóż odrobinę mięsa mielonego na liść kapusty i złóż go w trójkąt, górę liścia schowaj do środka.
Na dno dużego garnka wlej odrobinę sosu, ułóż warstwę gołąbków i ponownie polej je sosem. I tak analogicznie w przypadku każdej warstwy. Gdy wszystkie gołąbki zostaną ułożone w garnku, zalej je resztą sosu.Do garnka dodaj kolejne 0,5 litra wody i gotuj na wolnym ogniu. Na wierzch ułóż posiekane pomidory, a także liście laurowe i inne ulubione przyprawy. Danie gotuj około 30-40 minut.
Gołąbki można podawać ze świeżymi ziołami lub kwaśną śmietaną. Taka faszerowana kapusta będzie smaczna z każdym dressingiem!