Kroję cukinię kładę dodatki i do piekarnika. Przepyszne, lekkie i szybkie danie – pyszniej się nie da! Ten przepis to mistrzostwo

Dziś prezentuję Państwu przepyszne, lekkie i przede wszystkim szybkie danie jakim jest przekąska z cukinii.

Przystawka ta świetnie sprawdzi się jako zdrowy obiad, a także zachwyci znajomych na wspólnym spotkaniu.

Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • cukinia – 2 sztuki
  • majonez – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • sól – wedle uznania
  • śmietana – 1 łyżka
  • koperek – wedle uznania
  • marchewka – 0.5 sztuki
  • ser – 100 gram
  • czosnek – 2 ząbki

Zaczynamy od cukinii. Należy pokroić ją w plastry o grubości około 7 milimetrów. Najlepszym wyborem będzie młoda cukinia. Jeśli jednak takiej nie posiadamy możemy użyć zwykłej. Należy jednak pamiętać, aby obrać ją ze skórki.

Kładziemy na blachę papier do pieczenia, następnie układamy na niej plastry cukinii. Kroimy drobno cebulę, na tarce ścieramy marchewkę i siekamy koperek. Wszystko mieszamy razem. Dodajemy starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko razem ze śmietaną i majonezem.

Nadzienie możesz urozmaicić także swoimi ulubionymi składnikami. Dodać można na przykład musztardę, kiełbaski czy orzechy. Cukinię należy posolić. Następnie nakładamy na nią przygotowane wcześniej nadzienie.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, nasze danie pieczemy około 20 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!