Pyszna i prosta przekąska z cukinii.  Jest bardzo łatwa w wykonaniu, następnego dnia również świetnie smakuje.

Ciasto jest bardzo smaczne, pachnie nim w całym mieszkaniu.

Przekąska nie jest sucha, ponieważ cukinia zawiera dużo wody. Wybierz sprawdzoną recepturę, wykorzystaj zdrowe warzywo i upiecz ciasto dla całej swojej rodziny!

Składniki:

  • 1/2 kostki drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 cukinie
  • 100 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g cukinii
  • 150 g cebuli
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Połącz mleko, cukier i drożdże oraz odstaw całą masę na kwadrans. Teraz zajmij się cukinią – zetrzyj jedną i ją posól – ją także odstaw, aby nadmiar wody wyszedł z warzywa. Później odlej płyn oraz odciśnij całość. Do miski wrzuć pozostałe produkty do zrobienia ciasta, cukinię i drożdże.

Następnie wyrób ciasto, przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw, aby mogło wyrosnąć. Kiedy ciasto będzie rosło, ty zajmij się nadzieniem. Drugą cukinię zetrzyj, posól i odstaw na moment (zrób tak samo, jak z pierwszą). Z tej także odlej wodę i wyciśnij nadmiar płynu.

Następnie na oleju podsmaż cebulę. Kiedy cebula się zarumieni, zmniejsz moc kuchenki i dodaj cukinię. Posól całość, dodaj masło i wymieszaj. Po paru minutach nadzienie ostygnie i będzie gotowe do przełożenia go na ciasto. Przygotuj miejsce do rozwałkowania ciasta, a deskę podsyp mąką.

Na rozwałkowane ciasto przełóż 1/3 masy z cukinii oraz cebuli i zwiń całość w kulkę. Ciasto, które zostało, rozwałkuj ponownie i powtórz cały proces z nadziewaniem trzykrotnie. Warto, aby pomiędzy rozwałkowywaniem ciasto miało chwilę na odpoczynek, ale nie jest to obowiązkowe.

Na samym końcu z rozwałkowanego ciasta (o 1,5 cm grubości) wytnij szklanką okrągłe elementy. Nasmaruj je żółtkiem, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (piecz przez ok. 25 minut). Ważne: Ciasta nie trzeba odkładać do wyrośnięcia, w momencie, gdy nie masz na to czasu. Wtedy wystarczy wymieszać razem ciasto i cukiniowo-cebulowe nadzienie. Ciasto można doprawić ziołami (np. koperkiem).

Ciekawym rozwiązaniem będzie posypanie przekąski pestkami przed pieczeniem. Wybierz do tego pestki słonecznika lub dyni. Udanych wrażeń smakowych!

error: Treść zabezpieczona !!