Szybko i bez pieczenia: twaróg, herbatniki, Å›mietana, czekolada… przepis na deser, który warto zapisać.
Niesamowicie szybki i Å‚atwy do przygotowania, deser bez pieczenia. Idealnie sprawdzi siÄ™ na niezapowiedzianÄ… wizytÄ™ goÅ›ci.Â
To ciasto zrobi każdy, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności, wystarczy kilka minut i pyszny deser gotowy.
Składniki:
- 40 herbatników
- twaróg 500 g
- pudding bez gotowania 80 g
- mleko 80 ml
- śmietana 375 ml
- mleko 180 ml
- cukier puder 200 g
- blacha o wymiarach 20 x 30 cm
Dodatkowo:
- śmietanka 30 % 150 ml
- czekolada 150 g
- starta biała czekolada 100 g
Herbatniki włóż do mleka i mocz przez kilka sekund. Pierwszą warstwę herbatników ułóż na dnie formy. Twaróg połącz z cukrem.
W misce umieść śmietankę i ubij ją z mlekiem oraz puddingiem w proszku, aż do momentu powstania jednolitej masy. Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodaj twaróg i bez przerwy ubijaj, tak by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
Połową kremu wysmaruj wierzch herbatników. Następną część ciastek ponownie namocz w mleku i przygotuj dalszą warstwę. Kolejną część kremu wyłóż na herbatniki i połóż ostatnią warstwę namoczonych ciastek. Gorącą śmietanę i startą czekoladę ubij dokładnie trzepaczką, tak by powstała polewa. Na koniec wylej ją na ciasto.