Mix słodkiego oraz kwaśnego smaku sprawia, że nie można obejść się bez dokładki – przepis na ciasto „zemsta teściowej”.

Pyszne ciasto o niezwykle intrygującej nazwie.

Będące połączeniem ciasta kruchego, którego rozpływa się w ustach, orzeźwiającej galaretki z sokiem oraz dodatkiem kwaśnych wiśni oraz słodkiej warstwy śmietankowej pianki pokrytej migdałami.

Ten niesamowity mix słodkiego oraz kwaśnego smaku sprawia, że nie można obejść się bez dokładki. Jest to deser, do którego można wracać bez końca.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta kruchego:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 żółtek

Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć i zagnieść. Następnie podzielić na dwie równe części i włożyć na około pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyłożyć je do blaszek o wymiarach 25×36 cm.

Jedno z nich trzeba nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut, aż lekko się zarumieni. Po upieczeniu trzeba odłożyć je do wystudzenia.

Warstwa z bezą i migdałami:

  • drugie przygotowane wcześniej ciasto
  • 5 białek
  • szklanka cukru pudru
  • płatki migdałowe

Białka dokładnie ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gdy będą już odpowiednio sztywne trzeba wyłożyć je na ciasto znajdujące się w foremce.

Górę posypać migdałami i piec przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie całkowicie ostudzić ciasto.

Warstwa wiśniowa:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 400 g drylowanych wiśni mrożonych
  • szklanka soku wiśniowego
  • 2 łyżki żelatyny

Galaretki wraz z żelatyną rozrobić w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Dodać do nich sok wiśniowy. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Trzeba jednak kontrolować, aby nie stężała całkowicie. Do płynnej jeszcze galaretki trzeba dodać wiśnie, dokładnie wymieszać i od razu wlać na ostudzone wcześniej kruche ciasto.

Ostatnim etapem jest przygotowanie masy śmietankowej. Do jej zrobienia potrzebne są:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę.

Na koniec jeszcze raz delikatnie wymieszać i wyłożyć na gotowe ciasto.

error: Treść zabezpieczona !!