Przepis na pyszne domowe ciasto – Wspaniały smak czekolady w połączeniu z cudownym kremem zachwyci rodzinę i przyjaciół.
Szukałam sposobu na ciasto twarogowe które będzie czymś wyjątkowym i w końcu znalazłam.
Fantastyczny przepis na ciasto które smakuje oraz wygląda jak z cukierni, a możesz je zrobić bez żadnego wysiłku we własnej kuchni. Z pewnością rodzina i znajomi będą nim zachwyceni. Pełen czekoladowego smaku z pysznym orzeźwiającym kremem to niesamowicie pyszny deser.
Do zrobienia tego wypieku potrzebujesz:
Na ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 50g kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 80g kwaśnej śmietany
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 120 g cukru
- 1/4 łyżeczka soli.
Na krem:
- 100g kwaśnej śmietany
- 400g twarogu
- 250g mleka skondensowanego
- 50g kakao
Na polewę:
- 60g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 40g mleka
Na syrop:
- 100g wody
- 50g cukru
- 20g koniaku / brandy
Przygotowanie tego ciasta:
Przygotuj sobie mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól oraz jakaś dużą miskę aby wszystko dobrze wymieszać.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem, olejem oraz śmietaną.
W kolejnym kroku wymieszaj ze sobą masę jajeczną oraz suchą mieszankę. Ubijaj do uzyskania gładkości. Następnie przykryj formę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Piekarnik trzeba nagrzać do 200 stopni C i piec w nim ciasto przez około 12 do 15 minut. Pod koniec sprawdź czy ciasto napewno jest dobre drewnianym patyczkiem.
Gdy faktycznie jest dobrze upieczony ten nasz pyszny deser, należy wyciągnąć je z piekarnika i pozwolić aby sobie ostygło. W następnym kroku do ciasto ostygnie należy ostrożnie je odwrócić i ściągnąć papier do pieczenia. Kolejno trzeba wyrównać boki nożem i pokroić ciasto na 4 równe części.
Każdą z tych części należy posmarować syropem, którego przygotujesz w następujący sposób. Należy wymieszać ze sobą 50 g cukru z 100 ml wody i zagotować.
Składamy ciasto w całość, trzeba rozprowadzić 1/3 kremu na cieście.
Następnie nałożyć drugą cześć ciasta, lekko docisnąć i ponownie rozprowadzić 1/3 kremu. Kontynuuj, aż wykorzystasz składniki. Po zrobieniu tego włóż ciasto do lodówki, a w tym czasie przygotujesz polewę. Wymieszaj masło z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj połamaną tabliczkę do gorącej mieszanki i mieszaj aż czekolada się rozpuści.