Przepis na pyszne domowe ciasto – Wspaniały smak czekolady w połączeniu z cudownym kremem zachwyci rodzinę i przyjaciół.

Szukałam sposobu na ciasto twarogowe które będzie czymś wyjątkowym i w końcu znalazłam.

Fantastyczny przepis na ciasto które smakuje oraz wygląda jak z cukierni, a możesz je zrobić bez żadnego wysiłku we własnej kuchni. Z pewnością rodzina i znajomi będą nim zachwyceni. Pełen czekoladowego smaku z pysznym orzeźwiającym kremem to niesamowicie pyszny deser.

Do zrobienia tego wypieku potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 80g kwaśnej śmietany
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 120 g cukru
  • 1/4 łyżeczka soli.

Na krem:

  • 100g kwaśnej śmietany
  • 400g twarogu
  • 250g mleka skondensowanego
  • 50g kakao

Na polewę:

  • 60g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40g mleka

Na syrop:

  • 100g wody
  • 50g cukru
  • 20g koniaku / brandy

Przygotowanie tego ciasta:

Przygotuj sobie mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól oraz jakaś dużą miskę aby wszystko dobrze wymieszać.

W osobnej misce ubij jajka z cukrem, olejem oraz śmietaną.

W kolejnym kroku wymieszaj ze sobą masę jajeczną oraz suchą mieszankę. Ubijaj do uzyskania gładkości. Następnie przykryj formę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piekarnik trzeba nagrzać do 200 stopni C i piec w nim ciasto przez około 12 do 15 minut. Pod koniec sprawdź czy ciasto napewno jest dobre drewnianym patyczkiem.

Gdy faktycznie jest dobrze upieczony ten nasz pyszny deser, należy wyciągnąć je z piekarnika i pozwolić aby sobie ostygło. W następnym kroku do ciasto ostygnie należy ostrożnie je odwrócić i ściągnąć papier do pieczenia. Kolejno trzeba wyrównać boki nożem i pokroić ciasto na 4 równe części.

Każdą z tych części należy posmarować syropem, którego przygotujesz w następujący sposób. Należy wymieszać ze sobą 50 g cukru z 100 ml wody i zagotować.

Składamy ciasto w całość, trzeba rozprowadzić 1/3 kremu na cieście.

Następnie nałożyć drugą cześć ciasta, lekko docisnąć i ponownie rozprowadzić 1/3 kremu. Kontynuuj, aż wykorzystasz składniki. Po zrobieniu tego włóż ciasto do lodówki, a w tym czasie przygotujesz polewę. Wymieszaj masło z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj połamaną tabliczkę do gorącej mieszanki i mieszaj aż czekolada się rozpuści.

Polej nią równomiernie deser i pozwól stwardnieć polewie. Pokrój i podawaj. Życzę Smacznego !

error: Treść zabezpieczona !!