Sekretem jest jeden składnik. Ciastka piernikowe – Smak nie do opisania.

Jakiś czas temu, grzebiąc w przepisach kucharskich babci – natknęłam się na bardzo stary przepis, który przypomniał mi słodycze robione w domu.

Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i zrobiłam to na co zawsze wszyscy tak czekaliśmy u babci –  domowe pierniczki na kefirze. Ciastka te, stały się wśród mojej rodziny, ulubionymi słodyczami wytwarzanymi w domu.

Składniki:

  • 350 ml kefiru
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • jedna łyżka przyprawy do pierników
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 szklanki mąki

Zaczynamy!

Bierzemy jedno jajko i oddzielamy od niego żółtko. Białko zostawiamy na później, a samotne żółtko dodajemy do reszty jajek i ubijamy, dodając stopniowo miód i cukier.

Zostawiamy 3 łyżki cukru aby ubić z nim białko przygotowane na początku. Kolejno dodajemy olej roślinny, kefir, oraz mieszankę do pierników i po raz kolejny ubijamy przez moment.

Czas na mąkę – przesiej ją przez sitko wraz z sodą i stopniowo dodawaj do masy. Możemy zagniatać ciasto.
Gładkie i elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy z niego dowolne kształty, dowolnymi foremkami.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni, przez 25 minut.

W tym czasie ubij pozostałe białko z trzema łyżkami cukru tak długo aż cukier rozpuści się całkowicie. Po upływie 25 minut, wyjmij pierniki i posmaruj ubitym białkiem. Piecz jeszcze ok 10 minut. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!