Przepis na ciasteczka kurze łapki z jabłkiem i cynamonem. Z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe z kremem

Każda gospodyni domowa, która kiedykolwiek piekła słodycze, wie, jak ważny jest cynamon i jabłka. Smakują one niemal każdej marce. Ten wyjątkowy przepis na francuskie ciasteczka z jabłkami i cynamonem zachwyci wszystkich domowników i szybko zniknie.

Ciasteczka te są bardzo proste, a ich wykonanie zajmuje tylko kilka minut. Ten domowy przysmak nie tylko doskonale smakuje, ale także tworzy niesamowity aromat, który można roznosić po całym domu lub mieszkaniu.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek

  • 1 jabłko ptysiowe
  • 4 łyżki cukru
  • 70 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jedno jajko
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej

Jak zrobić ciasteczka

Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować nadzienie. Obierz jabłko i wyjmij z niego rodzeństwo. Pokrój miąższ jabłka w plastry i umieść w misce. Posyp jabłka 2 łyżkami cukru i cynamonem. Piecz jabłka na patelni, aż się skarmelizują.

Dodaj jedną łyżkę masła na patelnię. W osobnej misce połącz jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodaj do tej mieszanki pozostały cukier, mleko i roztopione masło. Połącz wszystko.

Następnie dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia. Następnie stopniowo dodawaj mąkę. Wyrób gładkie ciasto, ugniatając je. Ułóż warstwę ciasta i wytnij kółka. Jest to podobne do robienia pierogów. Na każdy krąg nałóż nadzienie, a następnie złóż krążek na pół, aby powstała książka.

Przenieś ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piecz ciastka w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Zanim posypiesz ciastka cukrem pudrem, pozwól im ostygnąć w piekarniku.

Ciasteczka można przygotować w kilka minut, a smakują wyśmienicie. Świetnie nadają się jako dodatek do kawy lub herbaty.

error: Treść zabezpieczona !!