Przepyszny, domowy chleb dla początkujących – banalnie prosty przepis. Każdemu wyjdzie

Spośród masy dostępnych przepisów ciężko jest znaleźć taki, który pozwoliłby na stworzenie idealnego chleba już za pierwszym podejściem.

Przygotowanie dobrze wypieczonego, chrupiącego pieczywa to duża sztuka, ale przy użyciu odpowiednich składników i ich proporcji jest to zadanie absolutnie wykonalne. Ten właśnie prosty przepis pokaże początkującym jak wypiec pyszny i zdrowy chleb w warunkach domowych.

Podane niżej proporcje składników wystarczają na zrobienie pokaźnego bochenka chleba w dużej keksowej formie. Bez problemu możemy jednak użyć np. dwa razy mniejszej ilości składników oraz mniejszej formy do pieczenia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (dla zróżnicowania smaku dołączyć do niej można mąkę żytnią, ale należy pamiętać o proporcji 3:1 – ważna jest jednak przewaga pszenicy)
  • 7 g drożdży suchych
  • niecałe 2 szklanki ciepłej wody (400 ml)
  • 10 g cukru – dwie łyżeczki
  • około 6 g soli – niecałe dwie łyżeczki
  • bułka tarta oraz tłuszcz do wysmarowania keksówki
  • wedle uznania można dodać swoje ulubione przyprawy – dobrze pasować będzie np. bazylia, oregano czy majeranek.

Wykonanie: 

Zacząć należy od przygotowania zaczynu. W tym celu drożdże wsypujemy do miski z ciepłą wodą. Przygotowany zaczyn odstawiamy na około 10 minut. W międzyczasie wszystkie sypkie składniki wsypujemy do dużego naczynia – całość trzeba dobrze wymieszać.

Do gotowego miksu dodajemy zaczyn i całą masę jeszcze raz mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przykrywamy ciasto i odstawiamy na pół godziny – w tym czasie powinno wyrosnąć. Teraz wystarczy natłuścić keksówkę oraz obsypać ją niewielką ilością bułki tartej.

Kiedy ciasto już odpowiednio wyrośnie, lekko mieszamy je po raz ostatni i przekładamy do formy. Dajmy mu jeszcze kilka minut na podrośnięcie – najlepiej w ciepłym miejscu.

Pieczenie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego formę z ciastem chlebowym. Długość pieczenia wynosi około jedną godzinę – tyle potrzeba by skórka chleba stała się chrupiąca, ale nie przypalona.

Warto pamiętać, że po wyjęciu gorącego chleba z piekarnika należy odczekać jeszcze jakiś czas, tak żeby ciasto było zwarte i nie rozpadało się przy krojeniu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!