Biszkopt – łączący w sobie smak czekolady, orzechów oraz kremów sprawi, że każdy łasuch będzie zadowolony – Przepis.

Zobacz jak szybko można zrobić znakomity deser, którym zdobędziesz zachwyt twojej rodziny, przyjaciół oraz gości. Poznaj prosty przepis na połączenie delikatnego kremu z orzechami i czekoladą.

Do wykonania potrzeba:

  • 150ml mleka
  • 200g długich biszkoptów

Pudding

  • 75g cukru
  • 40g budyniu waniliowego
  • 400ml mleka
  • 10g cukru waniliowego

Warstwa środkowa:

  • 75g mąki
  • 160g cukru
  • 250g orzechów włoskich
  • 5 białek jajek

Krem:

  • 200g cukru
  • 5 żółtek jajek
  • 300g masła

Polewa:

  • 30ml mleka
  • 40g masła
  • 100g płatków migdałów
  • 100g czekolady mlecznej
  • 180 ℃ / 25 minut w piekarniku. 1h W lodówce

Przygotowanie:

Namoczyć biszkopty w mleku.

Przez około 8 do 10 minut ubijaj jajka z cukrem w garnku na średnim ogniu. Po ostudzeniu ubij je ponownie. Ubij masło (powinno być miękkie). Następie połącz obie masy ze sobą trzepaczką.

Z połączenia mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęstą masę budyniową. Zostaw do ostygnięcia przykrytą folią. Kiedy masa budyniowa się już schłodzi, wymieszaj ją z kremem z żółtkami.

Białka należy ubić sztywno z cukrem i dodać posiekane orzechy oraz mąkę. Następnie wyłożyć foremkę wymiarów 22 x 28 cm papierem do pieczenia i przenieść masę.

Połowę kremu z budyniem nałóż na biszkopty, dodaj warstwę kremu z orzechami i kolejną warstwę kremu z budyniem. Na wierzch również rozłóż biszkopty.

Na koniec deser włóż do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem. Polewą wyłóż wierzch ciasta. I gotowe, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!