Pyszne ciasto 3 kolory – bez pieczenia: robię podwójną porcję na raz, bo znika w kilka chwil

Niebanalne ciasto trójkolorowe? TAK!

Szukasz szybkiego deseru idealnego na letnie upały? Świetnie trafiłeś! Sok pomarańczowy, kakao i wiórki kokosowe to główne składniki tego niezwykłego ciasta.

Zrobisz je w kilku krokach, a co więcej wykonasz je bez konieczności pieczenia i użycia żelatyny. Miękkie, delikatne, pyszne i słodkie, to istne niebo w ustach!

SKŁADNIKI

Do przygotowania tego niewiarygodnego ciasta potrzebujesz:

  • 1 litr soku pomarańczowego;
  • 90 g skrobi kukurydzianej;
  • 44 0g cukru;
  • 2 litry mleka;
  • 240 g kaszy manny;
  • 4 łyżki kakao;
  • 4 łyżki wiórek kokosowych;
  • 50 g masła;
  • 20 g cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotuj duży garnek. Do garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj cukier oraz skrobię kukurydzianą i gotuj do uzyskania gładkiej masy.

Tak powstałą masę gotuj przez około jedną minutę na mały ogniu, tak aby uzyskała odpowiednią gęstość. Przygotuj silikonową foremkę do ciasta. Gotową masę wlej do foremki i pozostaw do ostygnięcia. Odczekaj do momentu, w którym masa będzie mieć temperaturę pokojową.

Weź następny garnek  z grubym dnem. Do garnka wlej zimne mleko, dodaj kaszę mannę, 340 g cukru, cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe.

Dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszankę gotuj przez jedną minutę na małym ogniu, cyklicznie mieszając. Ściągnij z garnek z ognia. Do garnka z mlekiem dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.

Połowę tej przygotowanej masy przełóż do formy z masą pomarańczową i równomiernie rozprowadź. Do drugiej połowy dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Delikatnie rozprowadź kakaową masę na masie kokosowej. Poczekaj, aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową, a następnie przykryj folią spożywczą.

Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub dłużej. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy i wyłóż na wcześniej przygotowany talerz.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!